Tuesday, April 12, 2011

Warna Kegemaran Rasulullah

Assalammualaikum...Tadi d dalam kelas, semasa kelas sejarah sya telah memperolehi satu pengetahuan yang baru. FYI selama nie, sya sangat2 tidak berapa menyukai WARNA PINK, kerana bagi sya warna pink ni terlalu "girly". hehe.berbalik kepada tajuk. sesungguhnya,Rasulullah suka warna pink.tapi zaman sekarang ni, bila dengar jak lelaki suka warna pink mesti kna cop "GAY". patutkah??? sangat-sangatlah tidak patut! bukankah Rasulullah tu sendiri lelaki. bukankah warna pink tu indah? sedap mata memandang. pink ni juga melambangkan KASIH SAYANG. sehinggakan Rasulullah sendiri menggelarkan isteri baginda Aisyah Humairah "Si Merah Jambu atau Si Comel".
Rasulullah juga suka warna hijau.hijau nie cantik kan? sejuk mata memandang. bila tengok benda-benda hijau(tumbuh-tumbuhan) rajin-rajinkanlah mulut kita ni mengucapkan "Subhanallah". sya jga sangat-sangat meminati warna hijau. hehe.

Allah ada berfirman dalam Surah Ar-Rahman ayat 64 "Kedua syurga itu kelihatan hijau tua warnanya" Subhanallah.


Warna Putih.kita selalu dengar "putih itu suci". itulah keindahan warna putih. sehinggakan kita solat dan sehingga kita ke kubur pun masih juga memakai pakaian berwarna putih. hehe. I LOVE PUTIH.
indahnya campuran ketiga-tiga warna ni.

P/S: saja jak maw kongsi. ilmu yang diperolehkan mesti dikongsi. hehe :)

2 comments: